Places | Elea Villas | Πολυτελείς βίλες στα Χανιά, Κρήτη

Elea Villas

Αξιοθεατα

Πόλη των Χανίων

Πόλη των Χανίων
Πόλη των Χανίων

Με συνεχή κατοίκιση από τα νεολιθικά χρόνια η παλιά πόλη των Χανίων προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό πολλά καλοδιατηρημένα μνημεία. Μινωικές κατοικίες και δρόμοι, ελληνιστικές και βυζαντινές οχυρώσεις, βενετσιάνικα κτήρια και τείχη, οθωμανικά τζαμιά αγκαλιάζουν ένα γραφικό λιμάνι που αποτελεί το κέντρο της ζωής για επισκέπτες και κατοίκους. Στις παρυφές των μνημειωδών ενετικών τειχών απλώνεται ο οικιστικός ιστός μιας πόλης με έντονα ακόμα σε πολλά σημεία, όπως τη συνοικία Χαλέπα, τα χαρακτηριστικά του νεοκλασικισμού. Μάλιστα ένα μεγάλο παράλιο μέτωπο που ξεκινά ανατολικά, από τα βιομηχανικά κτήρια των παλιών βυρσοδεψείων και καταλήγει δυτικά στη Νέα Χώρα, δίνει το στίγμα μια πόλης που ακουμπά στη θάλασσα και αγναντεύει τις κορφές των Λευκών Ορέων.

Γραφικά χωριά του νομού Χανίων

Γραφικά χωριά του νομού Χανίων
Γραφικά χωριά του νομού Χανίων

Διάσπαρτα στο νομό Χανίων είναι πολλά χωριά που διατηρούν τον αυθεντικό χαρακτήρα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Κρήτης. Ο Βάμος, η Πολυρρήνια, ο Φρες, το Έλος, τα Παλαιά Ρούματα, τ’  Ασκύφου, τα Ντουλιανά, οι Μαχαιροί, τα Δελιανά, το Θέρισσο, τα Μεσκλά, το Γαβαλοχώρι,  χωμένα σε ελαιώνες και κήπους  δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Σπίτια, λιοτρίβια και υποστατικά δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, γραφικοί χριστιανικοί ναοί, τουρμπέδες και πλατείες  είναι μέρη που αναδεικνύουν την ιστορία. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς και να γευτεί νοστιμιές στα τοπικά εστιατόρια και καφενεία.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικοί Χώροι
Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Κρήτη αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών για αιώνες. Λαοί μαγεύτηκαν από τα μοναδικά της τοπία. Άλλοι ως κατακτητές, άλλοι ως ευλαβικοί επισκέπτες άφησαν αποτυπώματα ανεξίτηλα στο χρόνο, που σήμερα η Αρχαιολογική υπηρεσία αναδεικνύει με μελέτες, έρευνες κι ανασκαφές. Η Απτέρα, η Πολλυρήνια, η Φαλάσσαιρνα, η Κίσσαμος, η Κυδωνία, η Λισσός δίνουν στον επισκέπτη να καταλάβει όψεις της μακράς ιστορίας. Ναοί, ταφικά μνημεία, οχυρώσεις, δεξαμενές, ψηφιδωτές παραστάσεις μαρτυρούν ότι ο τόπος αποτέλεσε φάρο ανάπτυξης και πολιτισμού στη Μεσόγειο.

Μουσεία

Μουσεία
Μουσεία

Η περιοχή των Χανίων συγκεντρώνει μουσειακά εκθέματα που αναπαριστούν όψεις της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η Αρχαιολογική Συλλογή της Κισσάμου με τα διάσπαρτα in situ ρωμαϊκά ψηφιδωτά, η Βυζαντινή Συλλογή Χανίων, το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι, το Μουσείο Τυπογραφίας στη Σούδα, το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες, η Οικία Ελ. Βενιζέλου βοηθούν τον επισκέπτη να καταλάβει την ιστορική πορεία της περιοχής.

Περιοχές φυσικού κάλους

Περιοχές φυσικού κάλους
Περιοχές φυσικού κάλους

Ο νομός Χανίων και συνολικά η Κρήτη διακρίνεται για την έντονη βιοποικιλότητα και την εναλλαγή του τοπίου. Βαθιά φαράγγια με πιο εντυπωσιακό και βατό αυτό της Σαμαριάς, μικρές λίμνες στις παρυφές των βουνών, όπως του Κουρνά, δάση από Καστανιές, όπως του Σέμπρωνα,  περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως ο Μπάλος και το Ελαφονήσι συνδυάζουν εικόνες που θυμίζουν στον επισκέπτη ότι η Κρήτη σε λίγα χιλιόμετρα γης «παντρεύει» τις εικόνες όλων των ηπείρων.

Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά, Οθωμανικά και Σύγχρονα Μνημεία

Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά, Οθωμανικά και Σύγχρονα Μνημεία
Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά, Οθωμανικά και Σύγχρονα Μνημεία

Η παρουσία των Βυζαντινών, Γενουατών και Βενετών, Οθωμανών αλλά και  λογής  - λογής φυλών έδωσε στα Χανιά έναν σύνθετο καμβά θρησκευτικών κι όχι μόνο μνημείων. Η μοναδική παλαιοχριστιανική Ροτόντα στην Επισκοπή Κισσάμου, τα περίτεχνα καθολικά των Μοναστηριών της Αγίας Τριάδας,  του Γουβερνέτου, της Γωνιάς, οι Βυζαντινοί και Μεταβυζναντινοί ναοί στα Κυριακοσέλια και  Απάνω Φλώρια, οι τουρμπέδες στη Σούδα, τα Κάστρα στην Παλιόχωρα, τα΄Ασκύφου, τη Γραμβούσα, τα παλιά πέτρινα λιοτρίβια όπως στο Δρομόνερο, τα σχολικά κτήρια του Μεσοπολέμου δημιουργούν ένα δίκτυο καλαίσθητων κτηρίων για δημόσια χρήση που αντέχει στο χρόνο.

Παραλιες

Αλμυρίδα

Αλμυρίδα
Παραλία Αλμυρίδας

Ένα μικρό ψαροχώρι με μια γραφική παραλία στα όρια του οικισμού με καθαρά νερά και όμορφα ταβερνάκια.

Κυανή Ακτή

Κυανή Ακτή
Παραλία Κυανής Ακτής

Πλάι στο ποτάμι που εκβάλλει αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν τα δροσερά νερά το καλοκαίρι.

Ελαφονήσι

Ελαφονήσι
Παραλία Ελαφονησίου

Σε περιοχή που προστατεύεται ως ζώνη natura βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού όντας από τις πλέον ονομαστές παραλίες της Κρήτης.

Φαλάσσαιρνα

Φαλάσσαιρνα
Παραλία Φαλάσσαιρνας

Μεγάλη παραλία και μοναδικό ηλιοβασίλεμα συνθέτουν μια εικόνα που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Κρυστάλλινα νερά και χρυσή άμμος συνιστούν ένα μοναδικό τοπίο.

Νωπήγεια

Νωπήγεια
Παραλία Νωπήγειας

Παραλία με βότσαλο κι άμμο στο ανατολικό τμήμα του κόλπου της Κισσάμου διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τον επισκέπτη.

Γλυκά Νερά 

Γλυκά Νερά 
Παραλία Γλυκών Νερών 

Δροσερά νερά λόγω των υπόγειων πηγών κάθετα βράχια που στέκουν πάνω από την παραλία συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό στα νότια παράλια του Νομού Χανίων.

Φραγκοκάστελο

Φραγκοκάστελο
Παραλία Φραγκοκάστελου

Με τις οχυρώσεις πάνω στην αμμουδερή παραλία και τα γαλανά νερά της Ορθής Άμμου να αποτελούν μία από τις πλέον όμορφες παραλίες του Λιβυκού ο επισκέπτης αποζημιώνεται για τα χιλιόμετρα που διανύει μέχρι να φτάσει.

Μάρμαρα

Μάρμαρα
Παραλία Μαρμάρων

Η έξοδος του φαραγγιού της Αράδαινας ανοίγει και δημιουργεί μια όμορφη παραλία με στολίδια του φαγωμένους από το κύμα βράχους που μοιάζουν με καλοσμιλεμένα μάρμαρα.

Σούγια

Σούγια
Παραλία Σούγιας

Η εναλλακτική παραλία της νότιας Κρήτης με φανατικούς επισκέπτες και ιδανικό ορίζοντα για νοερά και γαλήνια ταξίδια.

Παλαιόχωρα

Παλαιόχωρα
Παραλία Παλαιόχωρας

Γύρω από το γραφικό οικισμό απλώνονται παραλίες με νότιο προσανατολισμό και μοναδικά νερά.

Άγιοι Απόστολοι  – Αγία Μαρίνα

Άγιοι Απόστολοι  – Αγία Μαρίνα
Παραλία Αγίας Μαρίνας

Η κοσμοπολίτικη εκδοχή του παράλιου life style με εκρήξεις διασκέδασης και πολλαπλές επιλογές για κοκτέιλ ή και γαστρονομικές αναζητήσεις.

Κερά

Κερά
Παραλία Κεράς

Γραφική παραλία στα βόρια της περιοχής του Αποκορώνου που αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Δραστηριοτητες

Περπάτημα

Περπάτημα
Περπάτημα

Ο νομός Χανίων διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει από κοντά περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Ποδηλασία

Ποδηλασία
Ποδηλασία

Με ποδήλατο δρόμου ή βουνού κανείς μπορεί να χαθεί σε πορτοκαλεώνες κι ελαιώνες, να επισκεφτεί γραφικά χωριά και να νοιώσει τα αρώματα κάθε εποχής.

Ιστιοπλοϊα

Ιστιοπλοϊα
Ιστιοπλοϊα

Με λιμενικά καταφύγια σε πολλά σημεία της ακτογραμμής οι λάτρεις του Αιόλου μπορούν να εκδράμουν στα παράλια του νομού και να δουν από την γωνιά της θάλασσας μοναδικά τοπία.

Καταδύσεις

Καταδύσεις
Καταδύσεις

Με οργανωμένα καταδυτικά κέντρα η επιλογή για εξερεύνηση του βυθού είναι θέμα και μόνο διάθεσης.

Θαλάσσιες εκδρομές

Θαλάσσιες εκδρομές
Θαλάσσιες εκδρομές

Απόκρημνες ακτές, απάτητα ακρογιάλια είναι η ανταμοιβή όσων επιλέξουν να επιβιβαστούν σε σκάφος για μια θαλάσσια περιπλάνηση.

Οινικοί και Ελαιοκομικοί περίπατοι

Οινικοί και Ελαιοκομικοί περίπατοι
Οινικοί και Ελαιοκομικοί περίπατοι

Η παράδοση της καλλιέργειας του αμπελιού και της ελιάς χάνεται στους αιώνες της κρητικής ιστορίας. Μικρά οινοποιία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, καζάνια κι ελαιώνες και υποστατικά φέρνουν κοντά στον επισκέπτη τον «αφρό» της τοπικής παραγωγής.

Πανηγύρια τοπικές εορτές

Πανηγύρια τοπικές εορτές
Πανηγύρια τοπικές εορτές

Κάθε εποχή του χρόνου σε χωριά και πλατείας η λαϊκή μουσική παράδοση συναντά την τοπική γαστρονομία εκτοξεύοντας στα ύψη τη διάθεση επισκεπτών και ντόπιων.

Γαστρονομία

Γαστρονομία
Γαστρονομία

Ελιξίριο μακροζωίας η τοπική κουζίνα αποτελεί το συναπάντημα των μεσογειακών γαστρονομικών δρόμων. Σε κάθε γωνιά ένα καλό εστιατόριο μπορεί να ανταμείψει τον επισκέπτη.

Ιππασία

Ιππασία
Ιππασία

Με σχολές και εκπαιδευτές σε σημεία του νομού παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες με άλογο σε όσους θέλουν να δουν με άλλο μάτι τα τοπία της Κρήτης.